Dela
Se filmen

Skönhetsälskare - välkommen hem!

Hessland 3 - Tanum | Såld | Boyta: 181 m² | Tomtyta: 5 556 m²

Hessland 3

Strax utanför Strömstad, på cykelavstånd från Resös magiskt vackra badstränder, ligger det pittoreska lilla bysamhället Hessland med små gamla gårdar. Den äldsta av dessa gårdar – Hessland 3 - badar i kvällssolen med sin stora mangårdsbyggnad och den välhållna ladugården på ett idylliskt vackert gårdstun. En lummig trädgård med flera rum, en uppodlad köksträdgård, örter och ståtliga gamla träd - välkommen till gammaldags gårdskänsla på Hessland!

På gårdstunet har man allt inom synfältet: de vackra byggnaderna med ålderns patina, den härliga uppvuxna trädgården där det blomstrar från tidig vår till sen sommar, de majestätiska lönn- och kastanjeträden som vittnar om den historia gården bär på… Här finns ett rymligt, välorganiserat hönshus, en gullig lekstuga, en rejäl ladugård i bra skick, innehållande bl a två vinterisolerade verkstäder och ett vackert växthus/uterum med bästa solläge. För den som drömmer om att bli självförsörjande finns här allt man kan önska sig – till och med mark där ett par får kan gå på bete. För skönhetsälskaren som önskar att bara få njuta av ett stycke historia under kravlösa semesterdagar kan Hessland vara det ultimata stället.

Huset har genomgått en pietetsfull restaurering, gjord av byggnadsantikvarier - med bl a återställd planlösning, framtagna gamla brädgolv, tidsenliga tapeter, material och färgval samt restaurerade (godkända!) eldstäder. I dag erbjuder Hessland 3 en sällsynt kombination av autentisk kulturhistorisk miljö och modern standard.

Fakta

Adress:
Hessland 3, STRÖMSTAD
Kommun:
Tanum
Typkod:
220, Småhusenhet, bebyggd
Objekttyp:
Friliggande villa
Byggår:
1823
Boarea:
181 m²
Biarea:
9 m²
Antal rum:
8 varav 5 sovrum
Tomtyta:
5 556 m²

Ansvarig mäklare

Mari Jankovski

Mari Jankovski

Fastighetsmäklare
073-99 639 55 info@sunnanhem.se

Beskrivning

Nedre plan:

Det varsamt restaurerade bostadshuset på Hessland 3 har en för 1800-talets korsplanehus typisk planstruktur, med rummen placerade kring en central skorsten (en så-kallad storskorsten) - en mycket funktionell och vacker rundgående planlösning med ljusa och lättmöblerade rum. Det finns två ingångar: finentrén i väster och köksingången för vardagsbruk, i öster. Här beskrivs planlösningen med utgångspunkt från köksingången.

Via en hemtrevlig och praktisk farstu med ...granitgolv och pärlspont på väggarna kommer vi in i storstugan med den fantastiska, skulpturalt vackra och varsamt restaurerade eldstaden. Här finns vedspis, bakugn och öppen spis, alla fungerande och godkända av sotaren (som även de övriga eldstäderna i huset). Storstugan har det vackraste framtagna originalgolvet av dymlad plank (dymlingar - grova "spikar" utan skalle - kunde vara av trä eller järn, i Hessland är de av järn), väggarna är målade med ockragul björklasyr på linoljegrund. Storstugans fönster vetter mot öster och erbjuder en vilsam utblick över gårdstunet, delar av trädgården och ladugården mitt emot. I anslutning till storstugan finns det som ursprungligen var "kökskammare" och har idag blivit till ett vackert modernt arbetskök med induktionshäll, ugn, spisfläkt, diskmaskin samt kyl och frys i fullhöjd (vitvarorna är från 2016). Väggarna är klädda med pärlspont och trägolvet är klassiskt brunmålat. Det moderna köket i lantlig stil fungerar otroligt fint ihop med det gamla "urköket", tillsammans erbjuder dessa två rum en svårslagen atmosfär med gammaldags charm kombinerad med modern standard.

Från köket nås matsalen, därifrån hallen med utgång till finentrén (i anslutning till hallen ligger också nedre plans nyrenoverade badrum) och vidare därifrån finrummet - som i sin tur tar oss tillbaka till storstugan. Från storstugan nås kammaren - ett hemtrevligt (sov)rum med norsk järnkamin och fönster som vetter mot söder.

Alla rummen har skurgolv med härlig gammal patina (finrummets golv är dock nylagt). Matsalen har en utsökt vacker tidstypisk medaljongtapet på spännpapp, finrummet har spännpapp målad med äggoljetempera i klassisk gammelrosa kulör - fin kontrast mot snickeridetaljerna där linoljefärg i en bruten kulör av grön umbra har använts. Kammarens tapet är handtryckt efter original som hittades i samband med restaureringsarbetet. Rummen har fantastiskt fina gamla dörrar - dörren mellan matrummet och köket har t o m originalmålning - med otroligt vackra beslag. Både matsalen och finrummet är extremt rymliga och ljusa, med fönster åt två väderstreck (matsalen: åt norr och väster, finrummet: åt söder och väster). Båda rummen har även tidsenliga restaurerade kakelugnar - lika praktiska som vackra att se på. Också taken i matsalen och finrummet är tidsenliga - av handhyvlade, kilsågade brädor.

Det snygga badrummet på nedre plan blev färdigrenoverat 2018. Badrummet har WC, tvättställ och dusch; den enkla, lantliga stilen fungerar fint med resten av huset. Det är även förberett för tvättmaskin, i nedre plans badrum - och inte minst: rördragningarna är gjorda till badrummet på övre plan (övre plans badrum är fr -83).

Övre plan:

Övre plan nås via en härlig restaurerad vindstrappa med trappskåp, från storstugan - typiskt inslag i planstrukturen hos bohuslänska korsplanehus. Planlösningen på övre plan är inte autentisk, utan har anpassats till det moderna livet - det har dock gjorts på ett mycket pietetsfullt sätt och harmoniserar fint med husets stil.

En generöst tilltagen inre hall med pärlspont på väggarna och furugolv binder samman de fyra sovrummen på övre plan - två av sovrummen vetter mot norr, två mot söder, övervåningens badrum är placerad i mitten. Badrummet på övre plan har WC, tvättställ, dusch och badkar. Badrummet från början av 1980-talet är i ursprungsskick - dock har nuvarande ägare förberett rördragningen från nedre plans badrum till övre plans badrum (så man slipper att göra om i badrummet nere, om man önskar renovera badrummet uppe).

Rummen på övre plan har vackra, tidstypiska tapeter, härliga originaldörrar (även här hittar vi originalmålning på någon av dörrarna samt mycket vackra dörrbeslag) och nylagda furugolv. I anslutning till två av sovrummen (sovrum 1, föräldrasovrummet, samt sovrum 2 - båda dessa sovrum vetter mot söder) finns väl tilltagna (vinds)förråd med generöst om plats för förvaring. På detta våningsplan finns dessutom ytterligare ett stort förråd med egen ingång som nås från hallen.

Källare:

Husets källare nås utvändigt, via en dörr på husets södersida. Här finns bl a tvättmaskin, varmvattenberedare och vattenfilter.
Visa mer Visa mindre

Fastigheten

Typ

220, Småhusenhet, bebyggd. Friliggande villa. 1 1/2-plans timmerhus (korsplanehus).

Servitut, planbestämmelser mm.

Rättigheter förmån: Förmån: Officialservitut Avlopp, 14-LUR-777.1
Förmån: Officialservitut Väg I Samfälld Vägmark, 14-LUR-777.3.

Gemensamhetsanläggningar: Samfällighet: Tanum Hessland S:3. Ändamål: vattentäkt med väg.

Byggår

1823

Senaste renovering/ombyggnad

2016 - 2019, se separat bilaga 'Gjorda arbeten', under 'Dokument'

Storlek

Boarea 181 kvm, biarea 9 kvm. Areauppgifter enligt taxeringsinformationen. 8 rum varav 5 sovrum.

Byggnadssätt

  • Natursten.
  • Källare samt torpargrund.
  • Trä.
  • Trä.
  • Stående träpanel.
  • Betongpannor.
  • Enkla originalfönster, restaurerade; 2-glas koppl.
  • Två kakelugnar, braskamin, eldstad i köket; el.
  • Självdrag.
  • Enskilt vatten (grävd brunn), enskilt avlopp fr ca (mitten av) 80-talet. Gammalt avlopp, motsvarar ej dagens krav på rening och måste åtgärdas. Åtagandet kommer att ombesörjas och bekostas av säljaren.

Tv och bredband

Bredband: Fiber (färdiginstallerat, köparen måste teckna abonnemang).

Tomt

Tomtarea 5 556 m² (friköpt).

Bilplats och övriga byggnader

Välhållen ladugårdsbyggnad med bl a två verkstäder (vinterisolerade); vidbyggt hönshus med flera avdelningar (plats för ca 50 höns, sammanlagt); vidbyggt växthus/uterum med optimalt solläge; lekstuga; carport.

Övrigt

Säljarna berättar:
”När vi kom hit på visning hoppade hjärtat över ett slag. Efter att ha blivit betagen av den idylliska trädgården, är det första som möter en när man träder in i huset, den enorma, oerhört vackra eldstaden i storstugan som upplevt så mycket historia”, berättar säljarna - byggnadsantikvarier Victoria Brand Munthe-Kaas och Lars Munthe-Kaas, eldsjälarna som såg en fantastisk potential i Hessland och som också – egenhändigt – utförde den autentiska restaureringen i enlighet med byggnadsantikvariska principer.
”Till skillnad från många nyare byggnader bjuder detta hus på en spännande historia. För oss byggnadsantikvarier var det här verkligen en dröm som gick i uppfyllelse. Huset är stort och ståtligt och inte minst: det har blivit autentiskt restaurerat till sin ursprungsform med vedspis, öppen eldstad och bakugn som husets hjärta. Dessutom finns det två gamla kakelugnar, båda från tiden huset uppfördes (1823!) och en norsk kamin i kammaren. Det är med andra ord dukat för många goda och varma vinterkvällar i hela huset. Här känner man att det ser ut som det alltid har gjort, men med alla moderna faciliteter som nytt badrum och kök. Alla rum är målade i tidsriktiga färger, det har arbetats med traditionella material. Det är tapetserat med historiska tapeter och byggnaden har alltid varit i fokus. Huset har fått bestämma hur det skulle bli – och resultatet har blivit att det ser ut som om tiden har stått stilla här på Hessland.”

Allmänt
Uppgifter om fastigheten härrör huvudsakligen från säljaren och kontrolleras av fastighetsmäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta.

Samtliga areauppgifter är baserade på säljarens information. Dessa uppgifter kan av olika skäl vara felaktiga. Den köpare som anser arean vara av betydelse för köpet bör därför vidta en uppmätning.

Planlösningar i objektpresentationen är framtagna med handritade skisser som underlag, intentionen har varit att visa hur utrymmen disponeras. Planlösningarna är inte skalenliga och även annan avvikelse mellan planlösningar/mått och verkliga förhållanden kan förekomma.

Behöver du hjälp att beräkna de kommande boendekostnaderna - ansvarig mäklare erbjuder sig att upprätta en skriftlig boendekostnadskalkyl.

Var vänlig och respektera säljarens önskemål om att boka tid med oss för visning.

Budgivning
Öppen budgivning tillämpas. Det innebär att du som spekulant lämnar ditt bud till den ansvarige fastighetsmäklaren, som löpande redovisar det högsta budet till säljaren. Vid kontraktsskrivningen lämnas budgivningslistan med namn, telefonnummer, bud och tidpunkt till köpare och säljare.

Säljaren har alltid fri prövningsrätt och behöver inte sälja till den som lagt det högsta budet. Innan köpekontraktet är undertecknat av bägge parter har inget bindande avtal träffats. Om någon spekulant lämnar ett bud efter avslutad budgivning, men innan köpekontraktet undertecknats, är mäklaren skyldig att framföra detta bud till säljaren, som tar ställning till om budet skall beaktas.

Film

Bilder

Välkommen!  

Hjärtat i huset - eldstaden i storstugan  

Öppen spis, vedspis, bakugn - alla fungerande och godkända för eldning  

Kakelugn från 1800-talet, i finrummet (fungerande, godkänd för eldning)  

Badplats i Kragenäs (en av de många badplatserna i närområdet) - kort bilfärd bort  

Mer Kragenäs...  

Flygbild över gårdarna i Hessland  

Gårdstun: mangårdsbyggnad, ladugård med (i vinkel) vidbyggt hönshus, carport (t v), lekstuga  

Ladugård med vidbyggt växthus, lekstuga, huvudbyggnad  

Huvudbyggnad, norrgaveln. Köksentrén vetter mot öster  

Ladugården med vidbyggt växthus/uterum, vid södergaveln  

Växthus/uterum, interiör. Optimalt solläge - glaspartierna vetter mot öster, söder och väster  

Växthus/uterum, interiör  

Norrgaveln  

 

Södergaveln samt finentrén i väst  

Finingång  

 

Köksingång via en farstu (praktiskt: vindfång!) med granitgolv  

Storstuga med utsikt över gårdstunet och ladugården  

Hjärtat i huset - eldstaden i storstugan ("gruerom" är norskans vackra och mer exakta benämning)  

Vedspis - lägg märke till den fantastiskt vackra vattentanken av koppar...  

Bakugn (fungerande, godkänd för eldning)  

Bakugnen  

Storstugan - vy mot kammaren (sovrum 5)  

Kammaren. Fönstret vetter mot söder  

Norsk järnkamin i kammaren (fungerande, godkänd för eldning)  

Storstuga mot kök  

Köket har flyttats till sin ursprungliga plats (till kökskammaren) och har idag en modern standard  

Kök mot storstuga  

Kök mot matsal  

 

Praktiskt, lättarbetat, vackert...  

Tidstypisk medaljongtapet på spännpapp i matsalen - och den vackraste dörr man kan tänka sig  

Fönster i två väderstreck - norr och väster - skapar härligt ljusa rum  

Läckert beslag och originalmålning...  

Restaurerad kakelugn (fungerande, godkänd för eldning) från samma tidsepok som byggnaden  

Från matsal mot hall i anslutning till finentrén, och mot finrum  

Hall med vacker tidstypisk tapet och utsökta pardörrar  

Nyrenoverat badrum på nedre plan  

Finrum: restaurerad fungerande tidstypisk kakelugn. På väggar: spännpapp, målad med äggoljetempera  

Kakelugnar, detaljbild (finrummets kakelugn till vänster, matsalens till höger, på bild)  

Även finrummet är mycket rymligt och har fönster åt två väderstreck (väst och syd)  

 

Ägarna har återställt husets tidstypiska rundgående planlösning och "trappskåpet" i storstugan  

Detaljbild: dymlat plankgolv i storstugan, t v; gammal vindstrappa med vacker patina, t h  

Rustikt och vackert med vindstrappan och den synliga timmerväggen  

Övervåning: vackert och funktionellt. Väl tilltagen hall binder samman de fyra sovrummen.  

Detaljbild: sovrum 1 (föräldrasovrummet)  

Sovrum 1 vetter mot söder  

Kreativ planlösning och generöst med förvaringsmöjligheter  

Även sovrum 2 (barnkammaren) vetter mot söder och har ett rejält förvaringsutrymme på kattvinden  

Från hallen, mot husets norrgavel - där finns sovrum 3 (t v) och 4 (t h). Dörr till badrummet t v  

Övervåningens badrum - ett av de få utrymmen i huset som inte har renoverats  

Sovrum 3 är på vänster sida, sovrum 4 ligger till höger. Dörren innanför trappan är till förrådet  

53 Sovrum 3: rolig, annorlunda planlösning och vacker tidstypisk tapet  

54 Sovrum 3: fönstret vetter mot nord  

Sovrum 4, även här vetter fönstret mot nord  

Ute igen - ett av trädgårdens flera rum  

För den odlingsintresserade...  

 

 

Ekonomibyggnaderna  

Ladugård: interiör  

Interiör  

Vinterisolerad verkstad i ladugården  

Ladugård, interiör  

Ladugård, interiör  

Ytterligare en vinterisolerad verkstad i ladugården  

Verkstad  

Välorganiserat, rymligt hönshus  

Detaljbild: välkomnande solgrind t v; carport vid infarten, t h  

Lekstuga  

En av badmöjligheterna i området - här är det ogenerat läge  

 

Fantastiskt vacker skogsväg till badstället  

Magiskt vacker närmiljö i Kragenäs  

 

 

 

 

Kartbild  

Fastighetskarta över Hessland 1:43  

Karta

Klicka på kartan för att zooma in/ut