Dela
Se filmen

Kulturpärla i Ånneröd - fastighet för finsmakare

Lurs-Ånneröd 1 - Ånneröd - Tanum | Såld | Boyta: 120 m² | Tomtyta: 1 583 m²

Lurs-Ånneröd 1

Du som vurmar för gamla hus, hus med själ, pietetsfullt renoverade, ömt vårdade - se hit! I Ånneröd, vid kommungränsen mellan Tanum och Strömstad, erbjuds nu en genuin kulturpärla till försäljning, från grund till vind renoverad genom omsorg av två eldsjälar - tillika byggnadsantikvarier till utbildning och yrke.

Efter tusentals nedlagda arbetstimmar har huset med anor från början av 1900-talet återfått sin forna glans - och antagligen mer därtill. Hänförande vackra handtryckta tapeter (unika i sitt slag, skapade av ingen mindre än fastighetsägaren själv i Norges enda tapetverkstad för handtryckta tapeter), vackra fungerande nyinstallerade gamla eldstäder, renoverade originalfönster och dörrar, barfotavänliga skurgolv, nyomlagt tak med återanvänt enkupigt lertegel - listan över byggnadsdetaljer som fångar blicken kan göras lång. Utöver byggnadsvård av det ursprungliga i huset, har ägarna även inrett övervåningen med tre gemytliga sovrum i gammal stil - gott om sängplatser för den stora familjen och vänner på besök.

Fastigheten ligger naturskönt och ogenerat, med turterräng samt svamp- och bärmarker som närmsta granne. Till Pannbergets magiskt vackra badplats i Kragenäs är det ca 10 km och skulle man emellanåt vilja fylla på med lite stadspuls i Strömstad eller i Grebbestad, så är det ungefär lika långt (ca 20 km) till bägge orternas sjudande sommarliv.
En fastighet för finsmakare - väl mött på visning!

Fakta

Adress:
Lurs-Ånneröd 1, Strömstad
Kommun:
Tanum
Typkod:
220, Småhusenhet, bebyggd
Objekttyp:
Friliggande villa
Byggår:
1909
Boarea:
120 m²
Biarea:
20 m²
Antal rum:
6 varav 3-4 sovrum
Tomtyta:
1 583 m²

Ansvarig mäklare

Mari Jankovski

Mari Jankovski

Fastighetsmäklare
073-99 639 55 info@sunnanhem.se

Beskrivning

Ingång genom förstugan i nordost. Förstugan renoverades i sin helhet år 2013 (monterades ner, restaurerades och sattes upp igen) och är idag, med sina tidsenliga färgval, renoverade gamla - utsökt vackra - pardörrar och fönster samt trappsteg och golv i huggen granit, ett genuint ögongodis för skönhetsälskaren.

Huset har en tidstypisk rundgående planlösning: från en mindre hall nås köket, därifrån matsalen, vidare finrummet, därifrån i sin tur kammaren och hallen.

Den charm...iga hallen med plats för avhängning har (gammalt) trägolv och pärlspontpanel på väggarna. En del av hallväggen utgörs av den putsade murstocken - ett snyggt rustikt intryck, som ytterligare förstärks av den synliga rördragningen från kakelugnen i matsalen. Från hallen går en härlig gammal vindstrapp till vindsvåningen.

Köket ligger till vänster om hallen, här är det målat trägolv och stående råspontpanel på väggarna - målad med linoljefärg i en oerhört vacker mauve nyans som framhäver det ljusa taket, spiskåpan samt dörrarnas och fönstrens snickeriarbeten. Platsbyggt köksskåp, platsbyggda hörn- och kryddhyllor, läcker fungerande köksspis på en murad grund, spiskåpa och världens sötaste köksvask och -kran... Till och med ventilationsluckan i väggen är vald med omsorg, för att ta till vara på det autentiska intrycket.

Från köket kommer vi vidare till den generöst tilltagna matsalen. Ljusa skurgolv (furugolv), hänförande vackra handtryckta tapeter, en gammal kakelugn (fullt fungerande, sattes upp i 2016) och sist men inte minst - härliga vyer från de renoverade parställda tvåluftsfönster (gammalt glas!) med korspostdelning, där nedre fönsterluft har ytterligare en delning med spröjs i de stora bågarna.

Från matsalen kommer vi vidare till finrummet som har alla de tilltalande detaljerna som matsalen (förutom kakelugnen) och en helt egen karaktär tack vare den omsorgsfullt valda handtryckta tapeten med blomstermotiv i cremevit och blåklintsblått.

Vidare från finrummet nås kammaren. Ett skönt arbets- eller sovrum med målat trägolv, rustik fungerande järnkamin och läcker tapet - handtryckt efter originaltapet - av något stramare karaktär än i de andra rummen på detta våningsplan. Kammaren vetter mot nord/nordost, och är behagligt sval under varma sommardagar.

Vindsplanet är inrett med tre makalöst mysiga sovrum som nås via en liten hall med målad pärlspontpanel på väggarna. Härliga vyer över naturens grönska, från alla sovrumsfönster - och givetvis ingen insyn. I ett av sovrummen står en liten järnkamin (ej i bruk, ej kontrollerad av sotare). På detta våningsplan är det generöst med förvaringsutrymmen på "kattvindar" - som brukligt är i gamla hus. Sovrumsdörrarna är ett konstverk i sig - enastående vackra, med härlig patina, gamla beslag och - däri charmen ligger - synliga spår av tidens tand.
Visa mer Visa mindre

Fastigheten

Typ

220, Småhusenhet, bebyggd. Friliggande villa. 1 ½-plan med källare under del av huset.

Servitut, planbestämmelser mm.

Rättigheter förmån:
Officialservitut Vattentäkt
Officialservitut Väg.

Gemensamhetsanläggningar:
Tanum Småris GA:1, ändamål: väg.

Byggår

1909

Storlek

Boarea 120 kvm, biarea 20 kvm. Uppskattad ungefärlig area. 6 rum varav 3- 4 sovrum.

Byggnadssätt

 • Granitfot.
 • Källare (delvis).
 • Timmer.
 • Timmer.
 • Locklistpanel.
 • Gammalt enkupigt tegel.
 • Aluzink, skorsten.
 • Restaurerade (2013) originalfönster.
 • El; kakelugn; vedspis (kök); järnkamin (kammare).
 • Självdrag.
 • Enskilt vatten (sommarvatten), avlopp saknas (utedass).

Tomt

Tomtarea 1 583 m² (friköpt). Tomten: ogenerat belägen natur- och trägårdstomt med bärbuskar, fruktträd och häckar. Fastigheten består av två "skiften" (områden), ett på varje sida av vägen. (Vägen är en gammal traktorväg som slutar i skogen och används mycket sällan.) Granitgrunden som man ser på bilderna, till vänster om vägen, hör till fastigheten - där stod tidigare (del av) en förfallen ladugårdsbyggnad.

Bilplats och övriga byggnader

Brygghus (i renoveringsbehov) med snickarrum, eldstadsrum och loftutrymme. Vidbyggt utedass.

Övrigt

Allmänt
Uppgifter om fastigheten härrör huvudsakligen från säljaren och kontrolleras av fastighetsmäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta.

Samtliga areauppgifter är baserade på säljarens information och uppskattning. Dessa uppgifter kan av olika skäl vara felaktiga. Den köpare som anser arean vara av betydelse för köpet bör därför vidta en uppmätning.

Planlösningar i objektpresentationen är framtagna med handritade skisser som underlag, intentionen har enbart varit att visa hur utrymmen disponeras. Planlösningarna är inte skalenliga och även annan avvikelse mellan planlösningar/mått och verkliga förhållanden kan förekomma.

Vänligen observera att säljaren har för avsikt att ta med sig kylskåpet i köket - kylskåp sorterar normalt under byggnadsstillbehör som behövs för husets drift och brukar som sådant ingå i köpet. Vill säljaren undanta det från försäljning, går det bra att göra så - förutsatt att man särskilt upplyser därom.

Behöver du hjälp att beräkna de kommande boendekostnaderna - ansvarig mäklare erbjuder sig att upprätta en skriftlig boendekostnadskalkyl.

Var vänlig och respektera säljarens önskemål om att boka tid med oss för visning.

Budgivning
Öppen budgivning tillämpas. Det innebär att du som spekulant lämnar ditt bud till den ansvarige fastighetsmäklaren, som löpande redovisar det högsta budet till säljaren. Vid kontraktsskrivningen lämnas budgivningslistan med namn, telefonnummer, bud och tidpunkt till köpare och säljare.

Säljaren har alltid fri prövningsrätt och behöver inte sälja till den som lagt det högsta budet. Innan köpekontraktet är undertecknat av bägge parter har inget bindande avtal träffats. Om någon spekulant lämnar ett bud efter avslutad budgivning, men innan köpekontraktet undertecknats, är mäklaren skyldig att framföra detta bud till säljaren, som tar ställning till om budet skall beaktas.

Film

Bilder

Välkommen!  

 

 

 

 

Huset och brygghuset  

Vy från norr  

 

Vy från sydväst  

Vy från väst  

Brygghuset  

 

Förstugan restaurerades år 2013  

Välkommen in!  

Hall med plats för avhängning på vänster hand och en härlig gammal vindstrappa rakt framm  

Overkligt vackert kök med fungerande vedspis på murad grund  

Kök mot hall och förstuga  

Kök mot matsal  

Detaljbild, kök  

 

Köksvask, söt och tuff samtidigt  

Från kök mot matsal  

Matsal med fungerande kakelugn  

Vackra parställda fönster i matsalen  

 

Från matsal mot finrum  

 

Vy från finrum mot matsal  

Finrum  

Även finrummet har vackra parställda fönster med vilsam vy över naturen  

 

 

Finrum mot kammare  

Finrum mot kammare. Fungerande järnkamin i kammaren  

Kammaren vetter mot norr/nordost och är behagligt sval under varma sommardagar  

Vackra fönster, läcker tapet, gammalt trägolv  

Från kammare mot hall, förstuga och kök  

Härlig gammal vindstrapp i hallen  

Vindsplan - de två dörrarna på bilden är till två av de fyra kattvindarna  

"Stora" sovrummet vetter mot sydväst  

Sovrum 2 vetter mot sydost  

Sovrum 2 med en söt järnspis (ej i bruk, ej kontrollerad av fackman)  

Sovrum 3 vetter mot nordväst  

Sovrum 3  

Från sovrum 3 mot sovrum 2. Dörren på höger hand är till kattvinden  

 

Bakelit strömbrytare och utanpåliggande el - som det ska vara i ett gammalt hus  

Ute igen  

Källaringång i sydost  

Granitfot som är sitt namn värd  

Bilden gör inte murens tjocklek rättvisa - den måste upplevas på plats  

Utedass vid brygghuset  

Gårdstun  

Flygbild  

Flygbild  

Vy mot väster, mot Kragenäs, Galtö och Resö  

 

Fantastiskt vackra salta bad på Pannberget i Kragenäs, ca 10 min bilväg från fastigheten  

 

 

 

Även marken till vänster om vägen hör till fastigheten (se markering på fastighetskartan)  

 

Välkommen åter!  

Fastighetskarta  

Kartbild  

Kartbild - resväg till Pannbergets fantastiskt fina badplats  

Karta

Klicka på kartan för att zooma in/ut