Dela
Se filmen

Lantlig, havsnära idyll mellan Hunnebostrand och Bohus-Malmön. Separat kö till båtplats

Rished Solhöjden 1 - Hunnebostrand - Sotenäs | Såld | Boyta: 103 m² | Tomtyta: 2 230 m²

Rished Solhöjden 1

Tillfälle att förvärva ett väl underhållet, naturskönt beläget släktställe mellan Hunnebostrand och Bohus-Malmön. Ett snällt, mycket hemtrevligt hus med tilltalande planlösning. Rymliga sällskapsytor och ljusa, vackert renoverade rum. Här finns konstnärlig touch och träffsäker stilblandning, härliga William Morris-tapeter, fina detaljer som renoverade spegeldörrar och vackra trägolv.

Stor solrik tomt med fruktträd, gräsmatta och hällar, stenmurar och snygga "stengardister". En riktigt rolig "vedbod"/lokal för härliga (sommar)fester, trivsamma uteplatser och en gemytlig veranda med utblick över vacker bohuslänsk natur. Tomten är väl avgränsad (bl a en stor grind som skapar trygghet) och lämpad för lek. Det finns en liten lekstuga och ypperliga träd att hänga gungor i - många barn har växt upp i huset. Från fastigheten är det promenadavstånd till en fantastisk badplats med sandstränder, klippor, badbryggor med stege - och en gedigen båtbrygga. Till båtplats är det separat kö.

Säljaren berättar:
"Solhöjden fick sitt namn efter noggrann placering, huset badar i sol precis hela dagen! Tomten är full av möjligheter och det går med lätthet att placera ett attefallshus, växthus eller varför inte en bastu och badtunna. Västra delen av trädgården består av bördig odlingsmark och här odlades tidigare potatis, jordgubbar och en mängd nyttoväxter. Idag finns det flera äppleträd, ett dignande plommonträd, ett ungt körsbärsträd och massor av bär, från vinbär, krusbär, björnbär och smultron. Mest imponerar de vackra och enorma rododendronbuskarna som blommar tidig sommar!

Vill man lämna den lugna tomten kan man gå utanför de kaprifoltäckta stengärdsgårdarna och finna att naturen är nära, med skogspromenader, blåbär och svamp, vackra gamla stenbrott att utforska och Åbyfjorden inom gång- och cykelavstånd. Där tar man sitt morgondopp eller kvällsdopp i salta vatten, värmer sig på varma klippor. Stenugnsbakat bröd, jordgubbar, närproducerat kött, grönt och fisk, allt finns inom cykelavstånd. Känner man sig väldigt social så är kustsamhällena aldrig långt bort.".

Fakta

Adress:
Rished Solhöjden 1, Kungshamn
Kommun:
Sotenäs
Typkod:
220, Småhusenhet, bebyggd
Objekttyp:
Friliggande villa
Byggår:
1936
Boarea:
103 m²
Biarea:
63 m²
Antal rum:
4 varav 2 sovrum
Tomtyta:
2 230 m²

Ansvarig mäklare

Mari Jankovski

Mari Jankovski

Fastighetsmäklare
073-99 639 55 info@sunnanhem.se

Beskrivning

Huset har tre ingångar - huvudingången nås via en gedigen granittrappa på framsidan, källaren har egen ingång (nås både in- och utvändigt) och ytterligare en ingång finns på baksidan - från den fina verandan. Här beskrivs interiören/planlösningen med utgångspunkt från huvudingången.

ENTRÉPLAN:
Vi kommer in i en mindre, första hall - läcker William Morris-tapet och vit pärlspont på väggarna - med plats för avhängning. Till vänster ligger det hemtrevliga köket, rakt framme en stör...re hall med trappa till övre plan (även källarplanet nås via den större hallen) och det mycket rymliga vardagsrummet med utgång till baksidans mysiga veranda. Entréplanet har en rundgående planlösning - från den större hallen nås vardagsrummet, från vardagsrummet sovrummet, därifrån köket och från köket den första hallen.

Det stilsäkert renoverade köket (renoveringsår 2020) på Solhöjden är ett samvarorum att trivas i - och en fantastiskt lyckad stilblandning med delvis bevarad originalinredning och moderna inslag som "bryter av". Väggarna är klädda med dels pärlspontspanel, dels med diskret grå, gåsögemönstrad Boråstapet, ovanför diskbänken och vid spisen sitter vitt kakel (äldre nertill vid spis, nytt - fr 2020 - ovanför bänk och spis) i traditionell stil. Köket har fått ett nytt massivt furugolv (behandlat med hårdvaxolja) och väggmonterad köksfläkt (Ikea Bemöta, 2020). Köksskåpen har bevarade skåpsluckor, originalstommar (förutom hyllor under bänk) och rostfri originaldiskbänk. De snygga och praktiska trä-vägghyllorna utgör en träffsäker accent mot skåpens behagligt pastellgröna och turkosa färgsättning (färgerna är otroligt snygga, gör sig mycket bättre i verkligheten än på bild), och matchar väldigt fint både med furugolvet och elementskyddet i trä. Av utrustning finns kombinerad kyl och frys (Electrolux, 2020), spis (Siemens, äldre modell, 70 cm bred) och äldre mikrovågsugn (Hugin, i skafferiet). Anslutning till diskmaskin finns (diskmaskinen fanns tidigare under diskbänken, idag är utrymmet ombyggt till hyllor).

Från köket kommer vi vidare till entréplanets sovrum. Sovrummets blåa, tapetklädda väggar erbjuder en fin kontrast gentemot de vita inslagen i rummet - taket, listningen, den rymliga platsbyggda garderoben och målade murstocken i hörnet - samt mot golvets varma färg, och skapar också en ombonad känsla i rummet.
Vidare från sovrummet kommer vi till det rejält tilltagna vardagsrummet. Här finns generöst med plats för matplatsdel, soffgrupp, en lika snygg som praktisk Contura-kamin (Contura 620 powerstone med extra värmemagasin och tilluft från källaren; rostfritt insatsrör i skorsten/isolerad värmekulit) - och ett piano! På väggen ovanför pianot, under taket, är luft/luftvärmepumpen placerad - optimal placering som gör att även trapphuset värms. Vardagsrummet har egen utgång till den mycket mysiga verandan (byggår 2021) med ett helt ogenerat läge och en en naturlig koppling till gårdsplan och vedbod.

ÖVERVÅNING:
Till detta våningsplan kommer vi via trappan från entréplanets större hall. Vi möts av en liten inre hall, därifrån arbetsrummet (till höger), toaletten (rakt framme), kattvinden och balkongen (till vänster) nås. Övervåningen har två rum - sovrummet nås via arbetsrummet. Våningsplanet har slipade originalträgolv, fina bevarade spegeldörrar, skeppspanel på en del av väggarna (arbetsrummet, renoverades 2016) samt härliga William Morris-tapeter i läckra färgsättningar i hallen och i sovrummet (renoverades 2019). I sovrummet finns en praktisk kattvind för förvaring. Balkongen är ett skönt litet "extrarum" om sommaren - här är det sol hela dagen och vilsamma vyer över naturens grönska (vägen utanför används huvudsakligen av de boende i området - här är det inte mycket trafik, dvs minimalt med störning från bilar). Övervåningens halvkaklade toalett har WC (Ifö) och handfat med skåp (renoverades 2016). Laminatgolv (skeppsstil), tapet och vitt kakel - vid handfat - på väggarna. För kännedom: bifogat i denna presentation (under länken Dokument) finns en inspirations-pdf, där säljaren - arkitekt till yrket - har skissat på en alternativ planlösning, med bl a egen ingång till respektive rum på övervåningen.

KÄLLARE:
Källaren nås både utvändigt (via groventrén och garaget) och invändigt. Invändigt: ingång till källaren går via trappan från entréplanets större hall. Källaren disponerar olika "avdelningar" - groventré, ett mindre rum (tidigare gästrum), pannrum, förrådsrum (i anslutning till pannrummet) därifrån garaget nås, (tvätt)rum med klinkergolv (2010) där bl a tvättmaskinen (äldre Selectro kombi - även torktumlare) och torktumlaren (äldre Cylinda) står samt badrum med dusch. Badrummet renoverades 2020, och har WC (Ifö), tvättställ med skåp (Ikea) och dusch (äldre). Badrumsväggar har en fin kombination av målad betong och vitt kakel, på golvet ligger originalklinker. Tvättrummet i källaren har en radiator, kopplad till det vattenburna systemet. Badrummet har f n lös värmefläkt. Säljaren hade följande intention/vision avs uppvärmning av källarens badrum: "För värme i badrummet har planen varit att installera infraröd värme. Värmer alla ytor och material och återger värme, skapar en behaglig yta och värmer luften indirekt. Golv, väggar och tak tar upp den utsända värmen direkt och avger den igen som strålningsvärme. Detta motverkar även mögelbildning i väggarna, även om det inte är ett bekymmer i denna konstruktion som inte är tät. Utseende går att variera, går att placera elementet i taket, går att få som en större spegel med inbyggd belysning. Se länk (ej klickbar, klipp och klistra gärna in i webbläsares adressfält): https://www.infravarme-design.se/hur-det-fungerar-4883783". (I säljarens alternativa planlösningsskiss under länken Dokument finns bl a inspiration och roliga idéer avs källarplanet - bastu, exempelvis).
Visa mer Visa mindre

Fastigheten

Typ

220, Småhusenhet, bebyggd. Friliggande villa. 1 ½ plan.

Servitut, planbestämmelser mm.

Inskrivna servitut och övriga gravationer: Inga inskrivna servitut.

Planbestämmelser: Ingen detaljplan, ej samlad bebyggelse.

Rättigheter förmån: Gammalt officialservitut (förmån) avs vattenkälla ("rätt att taga vatten ur en å styckningsfastigheten belägen källa"). Har f n ingen praktisk betydelse.

Gemensamhetsanläggningar: Fastighetens andelar i samfälligheter är inte utredda.

Byggår

1936

Senaste renovering/ombyggnad

Se separat lista över renoveringar under länken Dokument.

Storlek

Boarea 103 kvm, biarea 63 kvm. Areauppgifter enligt säljarens uppmätning (area enl taxering är 80 m²). 4 rum varav 2 sovrum.

Byggnadssätt

 • Betong och betongsten.
 • Källare.
 • Trä.
 • Trä.
 • Eternit.
 • Betongpannor; plåt.
 • Målad plåt.
 • 2-glas (trä) och 3-glas (aluminiumklätt trä).
 • Luft/luft värmepump; vedkamin; panna - elpatron.
 • Självdrag.
 • Enskilt vatten (egen brunn, djupborrad). Även en gammal grävd brunn finns på tomten (vid den grusade parkeringen, alldeles vid infarten). Brunnen används f n inte - men kan vara praktisk som bevattningsbrunn för den odlingsintresserade.
  Enskilt avlopp. Leder till delad avloppsbrunn (delas med stamfastigheten Rished 1:5). Delad avgift för tömning av slamavskiljare (säljaren faktureras av Rambo, direkt).

Tv och bredband

TV: Antenn/via router.
Bredband: Trådlös WiFi-router.

Tomt

Stor solrik tomt med fruktträd, bärbuskar, gräsmatta och hällar, stenmurar och snygga "stengardister". Tomten är väl avgränsad (bl a en stor grind som skapar trygghet) och lämpad för lek - många barn har växt upp i huset. Det finns en liten lekstuga och många träd att hänga gungor i.
"Vedbod"/lokal för härliga (sommar)fester.

Uteplats

Veranda under tak, med fin utblick över naturen på husets baksida; balkong med sol hela dagen; flera trevliga uteplatser på tomten.

Bilplats

Grusad parkering för ett flertal fordon (4-5 bilar). Plats för 2 bilar på uppfarten. (Det finns även ett - litet! - vidbyggt garage.)

Ang ev möjlighet till båtplats:
Risdal båtförening har egen kö. (Säljaren har hyrt år för år i andrahand, utan svårighet.).

Övrigt

HUNNEBOSTRAND
Pittoreska Hunnebostrand är känd för sina många populära restauranger: Bella Gästis (året runt-öppet), Perssons på Kajen, Hummerakademien, Olgas Bistro, Kanten mfl. Här finns COOP, fiskaffär, diverse butiker, bibliotek, biograf mm.

I Hunnebo finns två fina badplatser: på Sankt Görans ö samt i Hästedalen - med ett välbesökt hopptorn. För dig som vill njuta av båtliv finns Gästhamnen med sina ca 200 platser, skyddad från vind och välrenommerad för sin goda service (bl a båtuthyrning, båtmack osv).

Golfintresserad? Sotenäs golfklubb med sin fina, utmanande bana ligger ca 10 min bort, i Hunnebo finns även populär seglarklubb och tennisklubb. Till Smögen tar du dig på ca 10 min med bil, det är även nära till Soteleden och Nordens Ark. Endast 13 mil från Göteborg. På besök från Norge? Från Hunnebostrand är det ca 95 km till Svinesund (norska gränsen).

ALLMÄNT
Uppgifter om fastigheten härrör huvudsakligen från säljaren och kontrolleras av fastighetsmäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta.
Behöver du hjälp att beräkna de kommande boendekostnaderna - ansvarig mäklare erbjuder sig att upprätta en skriftlig boendekostnadskalkyl.
Var vänlig och respektera säljarens önskemål om att boka tid med oss för visning.

BUDGIVNING
Öppen budgivning tillämpas. Det innebär att du som spekulant lämnar ditt bud till den ansvarige fastighetsmäklaren, som löpande redovisar det högsta budet till säljaren. Vid kontraktsskrivningen lämnas budgivningslistan med namn, telefonnummer, bud och tidpunkt till köpare och säljare.

Säljaren har alltid fri prövningsrätt och behöver inte sälja till den som lagt det högsta budet. Innan köpekontraktet är undertecknat av bägge parter har inget bindande avtal träffats. Om någon spekulant lämnar ett bud efter avslutad budgivning, men innan köpekontraktet undertecknats, är mäklaren skyldig att framföra detta bud till säljaren, som tar ställning till om budet skall beaktas.

Film

Bilder

Rished Solhöjden 1 - välkommen!  

Mycket fin badplats på gång- och cykelavstånd (ca 2 km från fastigheten)  

Till båtplats är det separat kö  

Nybyggd veranda med ogenerat läge och vacker, vilsam vy  

Vardagslyx (även äppelträd finns)  

 

 

 

 

Mindre, vidbyggt garage  

 

Vedboden skymtar i bakgrunden  

Välkommen in!  

Mindre entréhall följd av en större hall, genom vilken ö v och källaren nås  

Vacker William Morris-tapet och rolig hörnkloss  

T h: mindre entréhall med plats för avhängning. T v: större hall (trapp till ö v och källaringång)  

Fin bevarad och renoverad glasdörr mellan entréhall och kök  

Ett kök att trivas i  

Träffsäker stilblandning  

Kök, annan vinkel. Fin kombination av en snygg, diskret tapet och pärlspont på väggarna  

Så ser den gåsögemönstrade tapeten ut på nära håll  

Igen: en mycket lyckad stilblandning  

Kök mot entréplanets sovrum  

Plockat runt husknuten  

Entréplanets sovrum  

 

Praktisk platsbyggd garderob i sovrummet  

Från sovrum mot kök och vardagsrum  

Vardagsrum (del av). Bra placering av Contura-kaminen och värmepumpen för optimal värmespridning  

 

Generöst med utrymme för soffgrupp och matplats  

Ljust och luftigt, med fönster i två väderstreck vid matplatsdelen  

Utgång till baksidans gemytliga veranda  

Vilsamt, naturskönt, ogenerat  

Mot vedboden  

Snygg och gedigen verandatrappa till gårdsplanen. Vedförråd ca 10 m från braskaminen, praktiskt!  

Tillbaka i huset  

Vi går upp  

Övervåningens lilla hall - med utgång till balkong  

Så ser balkongen ut, från utsidan  

Balkongvy  

 

Balkong- (och tak)vy :)... (Takbyte 2019)  

T v: inredningsbar kattvind. T h: Arbetsrummet (och även toaletten, ej på bild) nås från hallen  

 

Arbetsrummet har skeppspanel på väggarna och slipat och lackat trägolv  

 

Övervåningens sovrum - en läcker William Morris-tapet och fint trägolv även i det rummet  

Övervåningens toalett  

Profilerade räckespelare och stolpe  

T v på bild: källaringång, stängd dörr. T h: källaringång, dörren är öppen  

Källartrappa  

(Tvätt)rum i källaren  

Tvättmaskin. Torktumlaren (syns delvis) är placerad till vänster om badrumsdörren  

Badrum i källaren, fotomontage  

Källaren nås både in- och utvändigt  

Nu tar vi en titt på "vedboden"  

Separat vidbyggt (ved)förråd  

Ingång till vedboden  

Här har många fester hållits!  

Dörr till verkstadsdelen  

Fotomontage, interiör vedbod  

Trevlig liten verkstad i vedboden  

Solig uteplats - en av flera  

 

Ännu en solig uteplats - och ett ypperligt läge för - exempelvis - ett växthus  

Här blommar två gånger kaprifolen...  

 

 

 

Vy från husets baksida mot trädgården och den väl tilltagna grusade parkeringen  

Flygfoto mot badplatsen. Vägen används huvudsakligen av de boende i området (minimalt med trafik)  

Fågelvy mot badplatsen i söder  

Den underbart vackra, barnvänliga badplatsen  

 

Risö  

 

Båtbryggan. Till båtplats är det separat kö  

Barnvänligt, med badbryggor och -stegar  

 

Flygfoto, mot Hunnebo och Bovall  

Fastighetskarta  

Målpunktskarta med avstånd  

Karta

Klicka på kartan för att zooma in/ut