Dela
Se filmen

Magnifik kaptensvilla - arkitekturpris 2010! - granne med Smögenbryggan. Lokal med egen entré

Sillgatan 14 - Smögen - Sotenäs | Pris: 16 000 000 kr | Boyta: 185 m² | Tomtyta:  107 m²

Sillgatan 14

Magnifik kaptensvilla i tre plan, belägen alldeles i närheten av den berömda Smögenbryggan. Villan från 1896 genomgick en mycket omfattande renovering under 2009 - 2010. Resultatet - en ytterst smakfull, välbalanserad kombination av återskapad tidstypisk miljö och modern funktionalitet.

Generösa sällskapsutrymmen med härlig takhöjd och stora fönsterpartier, fyra sovrum, fem (!) badrum (med toaletten i lokalen på entréplanet inräknad), bastu med havsutsikt, två balkonger... Från de flesta av rummen och från balkongerna har man antingen en betagande havsutsikt eller utsikt över Smögens pittoreska gränder och takåsar. Vedspis i köket (den söta Idun nr 1), fyra (!) unika, renoverade originalkakelugnar samt braskamin (Morsöe) i master bedroom (alla eldstäder är kontrollerade av sotaren och fungerar).

Utöver bostadsdelen på tre plan inrymmer huset även en lokal/butiksdel på bottenplan, med separata ingångar. Den charmiga lokalen renoverades år 2011, här finns bl a platsbyggda trähyllor, gedigna bjälkar, en pentrydel och toalett.

Byggnaden har genomgående mycket hög standard både in- och utvändigt och blev år 2010 tilldelad Sotenäs kommuns arkitekturpris. Tips: för digital rundtur i huset, gå gärna in på 3D-visning, på hemsidan - genom att klicka på fotopunkterna och ”dra” i bilden, kan man vandra runt i hela huset. Mycket nöje!

Fakta

Fastighets-beteckning:
Fastighetsbeteckning:
Sotenäs Smögenön 15:14
Adress:
Sillgatan 14, Smögen
Kommun:
Sotenäs
Typkod:
223, Småhusenhet, bostadsbyggnad med lokaler
Objekttyp:
Friliggande hus
Byggår:
1896
Boarea:
185 m²
Biarea:
70 m²
Antal rum:
9 varav 4-5 sovrum
Tomtyta:
 107 m²
Pris:
16 000 000 kr

Ansvarig mäklare

Mari Jankovski

Mari Jankovski

Fastighetsmäklare
073-99 639 55 info@sunnanhem.se Intresseanmälan

Beskrivning

VÅNINGSPLAN 1

Ingång till huset sker via rejäla röda pardörrar, inramade av husets rustika granitfot. Entréhallen har pärlspont på väggarna och exklusiva golv av bohusgranit. Till höger i hallen finns garderobsvägg med fyra garderober, från fönstret till vänster har man utsikt mot en liten gränd och Seglarkrogens charmiga uterumsservering. Hallen fortsätter vidare i vinkel och vi finner ytterligare en ingångsdörr ut mot den lilla gränden. Ovanlig - och praktisk - arkitektonisk detalj ...är ingångsdörrens sneda salningar som skapar både dimension och utrymme. Från hallen nås entréplanets helkaklade badrum med tidsenligt svartvitrutigt golv samt den stora tvättstugan, även den helkaklad och med svartvitrutigt klinkergolv. Tvättstugan har gott om skåp och förvaringsutrymmen. Från tvättstugan nås ett förråd/teknikrum där bl a luft/vattenvärmepumpen (Nibe) står.

Från hallen går en oerhört vacker gammal trappa till de andra våningsplanen. Trappstegen har härlig patina, planstegens trappnosar har en mycket fin profilering, trappstolpen, spjälorna och stolptoppen är konstverk i sig. Under trappan finns en liten skrubb, för förvaring.

Plan 1 inrymmer också en butiksdel med två egna ingångar. Den charmiga lokalen med platsbyggda trähyllor och rustika bjälkar renoverades under 2011. I lokalen finns pentry med vask, kyl och ugn samt toalett med WC och handfat. Det finns även ett extra handfat utanför toaletten.

Badrum på våningsplan 1:
Golv: klinker. Väggar: kakel.
Utrustning: toalett, dusch, tvättställ och handdukstork.

Tvättstuga på våningsplan 1:
Golv: klinker. Väggar: kakel.
Utrustning: tvättmaskin, torktumlare och tvättho.

Badrum, butiksdel:
Golv: klinker. Väggar: kakel.
Utrustning: toalett, handfat.

VÅNINGSPLAN 2

Plan 2 disponerar ett vackert, lättarbetat Vedum-kök integrerat med ett rymligt vardagsrum samt två sovrum, ett TV-/allrum och ett helkaklat badrum med klinkergolv. På detta våningsplan finner vi inte mindre än tre magnifika kakelugnar - en majestätisk rektangulär i vardagsrummet och två runda (en i sovrummet, den andra i TV-rummet). I köket finns en murad eldstad med kåpa, med en söt Idun-vedspis. Alla eldstäder är kontrollerade av fackman och fungerar. Vardagsrummets burspråksdel är inramad av utsökt vackra fönsterpartier, härifrån erbjuds bedårande utsikt över Smögenbryggan, hamnen och sundet. Köksdelen har modern utrustning och smakfulla materialval, köket har väggar klädda med pärlspontspanel och kakel. Spotbelysning i kök och vardagsrum samt vackra fiskbensmönstrade golv av massiv stavparkett (16 mm homogen stav).

Kök:
Köksfabrikat: Vedum. Köksluckor: Vita/glas. Matplats: separat matplats för 3-4 personer.
Utrustning huvudsakligen från Siemens (2010):
spishäll, varmluftsugn, fläkt, kyl och frys i fullhöjd, diskmaskin och mikrougn. Kakel ovanför arbetsytor.

Badrum på våningsplan 2:
Golv: klinker. Väggar: kakel.
Utrustning: toalett, dusch, tvättställ och handdukstork.

VÅNINGSPLAN 3

Plan 3 inrymmer två badrum (varav det ena har en bastu med utsikt över hamnen och västerhavet), två sovrum och ett allrum med en utsökt vacker rund kakelugn - och en storslagen havsutsikt. Det största sovrummet - master bedroom - har förutom en bedårande utsikt att vakna till, en mysig (och ytterst effektiv) Morsöe-kamin, en liten walk-in closet och ett litet eget helkaklat badrum med sittbadkar. Badrummet har klinkergolv och charmigt snedtak, fönster finns.

Det andra badrummet på plan 3 är rejält: här finns dubbla handfat och kommoder, duschhörna, WC med handfat, tvättmaskin och torktumlare samt en bastu med utsikt över sundet.

Även plan 3 har förtjusande fönster, smakfull spotbelysning i tak och vackra fiskbensmönstrade golv av massiv stavparkett (16 mm homogen stav).
I anslutning till detta våningsplan finns också två balkonger, den ena med utsikt över hamnen och västerhavet (härifrån ser man Lysekils kyrka - om vädret tillåter) och från den andra balkongen ser man en glimt av havet, med de charmiga takåsarna på Smögenön i förgrunden.

Badrum 1 på våningsplan 3 (det stora badrummet):
Golv: klinker. Väggar: kakel.
Utrustning: toalett med handfat, dusch, 2 tvättställ med kommod, bastu, tvättmaskin och torktumlare.

Badrum 2 på våningsplan 3 (badrummet i anslutning till master bedroom):
Golv: klinker. Väggar: kakel.
Utrustning: toalett, litet badkar, tvättställ och handdukstork.

Om eldstäder och uppvärmning av bostadsdelen:
Bostadens alla sex eldstäder fungerar, de fyra kakelugnarna är original (renoverades 2009-2010), vedspisen i köket och kaminen i master bedroom (plan 3) är inte original. Det finns luft/vattenvärmepump med vattenburna radiatorer. I entréhallen och våtrummen (de fyra badrummen, tvättstugan och teknikrummet) finns golvvärme.
Visa mer Visa mindre

Ekonomi

Pris

16 000 000 kr.

Taxeringsvärde

Taxeringsvärdet är 5 959 000 kr varav byggnadsvärde 3 778 000 kr, mark 2 181 000 kr. Värdeår: 1960.

Inteckningar

3 st om totalt 1 620 000 kr.

Fastigheten

Fastighetsbeteckning

Sotenäs Smögenön 15:14

Typ

223, Småhusenhet, bostadsbyggnad med lokaler. Friliggande hus. 3-planshus.

Servitut, planbestämmelser mm.

Planbestämmelser: Tomtindelning Stadsplan.

Byggår

1896

Senaste renovering/ombyggnad

2009-2010

Storlek

Boarea 185 kvm, biarea 70 kvm. Areauppgifter enligt taxeringsinformationen. 9 rum varav 4- 5 sovrum.

Byggnadssätt

  • Bohusgranit.
  • Trä.
  • Trä.
  • Liggande panel.
  • Tegelpannor.
  • Tanumsfönster.
  • Luft/vatten värmepump med vattenburna radiatorer. El.
  • Kommunalt, kommunalt.

Energideklaration

Energideklaration utförd, 2015-09-30.
Energiklass D. Specifik energianvändning 68 kWh/kvm år.

Tv och bredband

TV: Via internet.
Bredband: Ja.

Tomt

Tomtarea 107 m² (friköpt). Havsutsikt.

Uteplats

Uteplats 1: Balkong, läge sydväst.
Uteplats 2: Balkong, läge nordost.

Vägbeskrivning

Kör över Smögenbron, följ vägen (Storgatan) ca 1,5 km. En allmän parkering finns vid Brunnsgatan. Fortsätt ca 100 m längs den gatstensbelagda gränden (man passerar ATG-butiken Direkten Smögen och restaurangen The Barn Smögen), fram till det ljusgröna huset med röda fönster och dörrar - Sillgatan 14.

ÖVRIGT
Allmänt
Uppgifter om fastigheten härrör huvudsakligen från säljaren och kontrolleras av fastighetsmäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta.

Areauppgifter är baserade på taxeringsinformation. Dessa uppgifter kan av olika skäl vara felaktiga. Den köpare som anser arean vara av betydelse för köpet bör därför vidta en uppmätning.

Planlösningarna i objektpresentationen är framtagna med skisser som underlag, intentionen har varit att visa hur utrymmena disponeras. Planlösningarna är inte skalenliga och även annan avvikelse gentemot verkliga förhållanden kan förekomma.

Behöver du hjälp att beräkna de kommande boendekostnaderna - ansvarig mäklare erbjuder sig att upprätta en skriftlig boendekostnadskalkyl.

Var vänlig och respektera säljarens önskemål om att boka tid med oss för visning.

Budgivning
Öppen budgivning tillämpas. Det innebär att du som spekulant lämnar ditt bud till den ansvarige fastighetsmäklaren, som löpande redovisar det högsta budet till säljaren. Vid kontraktsskrivningen lämnas budgivningslistan med namn, telefonnummer, bud och tidpunkt till köpare och säljare.

Säljaren har alltid fri prövningsrätt och behöver inte sälja till den som lagt det högsta budet. Innan köpekontraktet är undertecknat av bägge parter har inget bindande avtal träffats. Om någon spekulant lämnar ett bud efter avslutad budgivning, men innan köpekontraktet undertecknats, är mäklaren skyldig att framföra detta bud till säljaren, som tar ställning till om budet skall beaktas.

3D-visning

Film

Bilder

Sillgatan 14 

Utsikt från en av balkongerna 

 

Mycket lyckad kombination av gediget gammalt hantverk och modern funktionalitet 

Detaljbild: en av de fyra magnifika kakelugnarna (denna står på plan 3) 

 

 

 

Sett från Smögenbryggan 

 

Huvudentré genom rejäla pardörrar. Dörren till höger på bild är till lokalen 

Välkommen in! 

Entréhall  

 

Bilden t v: dörren till tvättstugan. T h: mycket vacker originaltrappa till plan 2 

Badrummet på plan 1 

(Del av) tvättstugan. Tvättmaskin och torktumlare finns även på plan 3 

Utsökt vackra profiler på trappstolpen, spjälorna, stolptoppen, och planstegens trappnosar 

Handledare med tidstypisk nyckelhålsprofil i förgrunden. Rund handledare intill väggen 

T v: vy mot köket. T h: den majestätiska rektangulära kakelugnen i vardagsrummet 

Dörren till vänster på bild är till ett av de två sovrummen på plan 2. T h: dörr till TV-rum 

Burspråksdel med utsikt över sundet 

 

 

 

 

 

Vy mot TV-rum, sovrum och kök, från burspråksdelen 

TV-rum/allrum 

Ett av tre kakelugnar på plan 2 

 

Sovrum med eget badrum, på plan 2 

Del av badrummet. En glimt av duschhörnan syns till höger, på bild 

Sovrum och TV-rum i fil. Vy mot vardagsrummet, från sovrummet 

Vy mot inre hall, från vardagsrummet. Köket till höger 

 

Kök mot vardagsrum 

Ugn och mikrovågsugn i ergonomisk arbetshöjd 

Matplatsdel i köket 

Vy mot matplatsdel och inre hall 

Fungerande vedspis 

 

Trappan till plan 3. T h på bild: det andra sovrummet på plan 2 

Fönstren i detta sovrum vetter mot sundet och Smögenbryggan 

Vy från sovrummet 

Sovrummet, annan vinkel 

På väg till plan 3 

 

Detaljbild: profilering på trappstolpen och spjälorna 

T v: den fjärde kakelugnen. T h: detaljbild, stolptopp: oerhört vacker i sin enkelhet 

 

Allrum på plan 3 

Utsikt från allrummet 

Allrum, annan vinkel. Dörren på bilden är till master bedroom 

 

Master bedroom (del av rummet) 

Utsikt att vakna till... 

Rummet har en egen walk-in closet, varifrån även badrummet nås (plan 3 har ytterligare ett badrum) 

Badrum intill master bedroom 

Sittbadkar 

Söt Morsöe-braskamin i master bedroom. Dörren t h är till walk-in closet och badrum 

En av de två balkongerna vetter mot sundet 

Utsikt från balkongen 

Det andra sovrummet på plan 3 

Det stora badrummet med WC, tre handfat, duschhörna, tvättmaskin, torktumlare och bastu  

T v: badrum, vy mot bastudelen. T h. bastu med fönster 

Tvättmaskin och torktumlare i badrummet (separat tvättstuga finns på plan 1) 

Exteriör, vy från Brunnsgatan-hållet mot Sillgatan och huset. Dörren är till lokalen 

Gavelentré till lokalen (den andra dörren till lokalen finns på husets framsida) 

Lokalen, interiör 

 

Pentrydel i lokalen 

T v: Pentrydel och dörr till WC. T h: WC i lokalen 

Pittoresk Smögen-miljö 

 

 

Ett stenkast från Smögenbryggan 

Vy från fastigheten mot Smögenbryggan 

 

 

Skärgården - betagande vacker oavsett väder 

Fastighetskarta 

Planlösningar

Karta

Klicka på kartan för att zooma in/ut