Dela
Se filmen

Pietetsfullt renoverat f.d. skolhus i Ulebergshamn - ett (sommar)paradis för den kräsne livsnjutaren

Ulebergsvägen 44 - Ulebergshamn/Hunnebostrand - Sotenäs | Såld | Boyta: 130 m² | Tomtyta:  934 m²

Ulebergsvägen 44

För er med skönhetslängtan - tillfälle att bli ägare till ett ömt vårdat och pietetsfullt renoverat före detta skolhus med anor från början av 1900-talet i Ulebergshamn, strax utanför Hunnebostrand. Välbevarad interiör och tidstypiska detaljer som oerhört vackra fönster, trägolv, originalspegeldörrar, lister och omfattningar med utsökta profiler, i vackert samspel med kökets och badrummens moderna funktionalitet.

Takhöjden på bottenvåningen är ca 3 m (3,05) och salen - den före detta skolsalen - är över 50 m² (!) stor. Utöver det rymliga bostadshuset finns även två gästhus (23 m² resp 9,9 m²) - gott om plats för vänner på besök (parkering med plats för 3-4 bilar finns). En bedårande lekstuga för de leksugna småttingarna - och ett växthus för de större, odlingsintresserade familjemedlemmarna. Bodar, snillrika förvaringsplatser för dynor och trädgårdsredskap, cykelförråd. En rymlig källare med gedigna granitmurar (förträfflig förvaring, snickarverkstad och vinkällare), ett lika vackert som praktiskt utekök under kaprifoltäckt pergolatak och en pittoresk utedusch att svalka sig under, efter soldränkta sommardagars salta bad.

Den underbara, mycket smakfullt upparbetade trädgården med ett flertal gröna rum är ett konstverk i sig. Trädgården har anlagts med genomtanke, kunskap och engagemang - och med en oöverträffad känsla för estetik. Här finns ljuvligt doftande rosor - gammaldags och remonterade, olika sorters pioner, lavendel, stäppsalvia, kaprifol - såklart! - och klematis, schersmin, paradisbuske, äpple- och plommonträd, krusbär och vinbär (vita, svarta, röda), oxel (även som häck) - för att nämna några av trädgårdens träd, buskar, nyttoväxter och perenner. Oerhört dekorativa stensättningar, trädgårdsgångar och murar ser ut att ha legat här sedan förra seklets början - men har faktiskt, till större del, tillkommit i samband med de omfattande tomtarbetena i 2007 (efter den stora husrenoveringen 2005-2006). Vacker bohuslänsk granit till trappor och stenhällar, gat- och marksten, kantsten, kattskallar - allt har lagts i smakfulla kombinationer, i mycket vacker integration med trädäck och trappor.

Tomten angränsar till ett härligt, högt beläget naturområde på baksidan, mot väst. Här finns gott om plats för lekar för de små med spring i benen, härifrån tar man även genvägen till badställen - till samhällsbryggan tar det 8-10 minuter - och till Hunnebo centrum (ca 20-minuters promenadväg bort). Från trapporna upp i berget nås utsiktsplatsen (dit tar det en minut att gå, från fastigheten) - med en vidunderlig vy över havet och horisonten. Bilderna och beskrivningen gör fastigheten inte rättvisa - byggnaderna, trädgården och närmiljön måste upplevas på plats.

OBS! Visningar hålls enligt tidsbokning, huvudsakligen under perioden 1-5 juli.

Fakta

Adress:
Ulebergsvägen 44, Hunnebostrand
Kommun:
Sotenäs
Typkod:
220, Småhusenhet, bebyggd
Objekttyp:
Friliggande villa
Byggår:
1909
Boarea:
130 m²
Biarea:
53 m²
Antal rum:
5 varav 2-3 sovrum
Tomtyta:
 934 m²

Ansvarig mäklare

Mari Jankovski

Mari Jankovski

Fastighetsmäklare
073-99 639 55 info@sunnanhem.se

Beskrivning

BOTTENVÅNING
En överbyggd entré med utsökt vackra originalpardörrar samt trappsteg och stenhäll av granit leder oss in i det pietetsfullt renoverade före detta skolhuset. Vi kommer in i en liten, mycket praktisk farstu med förvarings- och avhängningsmöjligheter. Farstun har golv av tegelfärgat klinker och liggande pärlspont på väggarna. Redan här, vid dörren, möts vi av en betagande vy mot den rymliga entréhallen och skolsalen i fil.

Hallen har plats för avhängning till vänster o...ch ingång till köket till höger. Detaljer som omedelbart fångar blicken är många: enastående vackra gamla trägolv, den generösa takhöjden (snäppet över 3 m!), läckra originalspegeldörrar, skurklotsar och givetvis dörr- och fönsteromfattningar med en oerhört vacker profilering (de flesta dörr- och fönsteromfattningarna i huset är original, såsom även tak- och golvlisterna). Väggarna i pärlspont går i en mycket behaglig grön nyans som skapar en fin kontrast både mot trägolvet, det höga vitmålade taket och snickerierna samt mot trappans dekorativa vitmålade undersida över avhängningsdelen.

På höger sida i hallen ligger bottenvåningens badrum (renovering och inredning från 2005) - helkaklat, med WC (Gustavsberg), tvättställ och duschplats. Handdukstork finns, golvvärme likaså.

Vidare från hallen kommer vi till den över 50 m² stora salen (före detta skolsalen) - ett rum som i mångt och mycket skapar stämningen i huset med sina gamla, renoverade och linoljemålade (2004, av Siljebackens fönsterhantverk) fönster, trägolvet med dess oefterhärmliga patina och väggarnas klädsel - en i interiörsammanhang ovanlig och mycket vacker kombination av stående och liggande pärlspont med en "midja" - horisontell mittlist - som avskiljare. Här finns även en fungerande - och av skorstensfejarmästaren kontrollerad och godkänd - Keddy murspis samt ett charmigt gammalt skolskåp med gott om plats för förvaring. Väggarna är målade i en behaglig varmgrå kulör, det höga taket har pärlspontsbrädor, är vitmålat och pryds på ett mycket träffsäkert sätt av tidstypiska klotlampor (ej original). Skolsalen är ett underbart rum för samvaro och ett oerhört tacksamt utrymme för den inredningsintresserade.

Huset har rundgående planlösning - från skolsalen kommer vi vidare till köket och därifrån till hallen. Köket renoverades i samband med den omfattande ombyggnationen (2005-2006) och fick då bl a två nya, mycket vackra burspråk och sin nuvarande utformning och inredning. Ett otroligt välplanerat Kvänum-kök, mycket ljust, rymligt, med väggfasta skåp och integrerade vitvaror - lika snyggt som lättarbetat! Här finns en stor köksö (1,05 m x 1,97 m) med vask, inbyggnadsugn (Miele) och inbyggd induktionshäll. Separat diskbänk (0,7 m x 2,65 m), både köksön och diskbänken har bänkskivor av Kinnekullekalksten. Köksutrustning enl följande: spis (Siemens, 2005), mikrovågsugn (Miele, 2005), inbyggda kyl och frys i fullhöjd (Liebherr, 2020) samt diskmaskin (Miele, 2020). Väggar med pärlspontspanel, målat trägolv. Köket har två utgångar - den ena till den stensatta matplatsen, den andra mot köksträdgården - vardagslyx med en sällsynt lyckad kombination av estetik och funktionalitet.

ÖVRE PLAN
Husets övervåning nås via trappan i hallen. Den mörkbetsade, svängda gamla trappan med sin härliga patina och fint profilerade trappsteg är lika skön att se på som att gå i. På övervåningen kommer vi först till en rymlig hall med fina platsbyggda skåp (både hörn- och väggskåpet ser ut att ha funnits där under alla år - men är faktiskt resultat av senare snickeriarbete).

Från hallen nås arbetsrummet (rakt framme) och tvättrummet (till höger från hallen). I anslutning till arbetsrummet finns ett mindre gästrum/kammare.

Tvättrummet till höger om hallen har utgång till balkong - praktiskt! Lägg gärna märke till balkongens smäckra metallkonstruktion som med sin utåtlutande utformning skapar en fin dimension och luftighet. I tvättrummet, diskret undangömda bakom ett draperi finns tvättmaskin (Cylinda, 2014) och tvättho (2014). Korkmatta på golvet och pärlspont i väggar och tak. Kattvinden med pärlspontstak och -väggar i anslutning till tvättrummet har delats i två - den mindre delen inrymmer en garderob, och den större delen används som ett rymligt förråd men lämpar sig fint till att göras om till barnkammare, om så önskas.

I fil med tvättrummet ligger ytterligare två rum - ett TV-rum/bibliotek (genomgångsrum) med härlig gul tapet (Sandberg) och ett stort, ljust och vackert sovrum (Sandberg-tapet även här). I anslutning till det stora sovrummet finns också en mycket mysig mindre barnkammare (f.d. kattvind).

I mitten av våningsplanet - nås både från TV-rum/bibliotek och från arbetsrummet i anslutning till hallen - finns övervåningens badrum. Även det badrummet gjordes i ordning i samband med ombyggnationen i 2005, här finns vägghängd toalett, tvättställ, dusch och handdukstork. Golvvärme finns, kakel på golv och i duschhörnan (kaklat till 2 m, i duschhöjd) och pärlspont på resten av väggarna.
Visa mer Visa mindre

Fastigheten

Typ

220, Småhusenhet, bebyggd. Friliggande villa. 1 ½ plan.

Servitut, planbestämmelser mm.

Planbestämmelser: Byggnadsplan.

Byggår

1909

Senaste renovering/ombyggnad

2006 (se sammanställning över gjorda arbeten och renoveringar, under fliken DOKUMENT OCH LÄNKAR, lite längre ner på sidan - före bilderna)

Storlek

Boarea 130 kvm, biarea 53 kvm. Areauppgifter enligt taxeringsinformationen. 5 rum varav 2- 3 sovrum.

Byggnadssätt

 • Natursten.
 • Krypgrund; källare.
 • Trä.
 • Trä.
 • Trä.
 • Tegelpannor.
 • Målad plåt.
 • 1-glas med innanfönster samt 2-glas.
 • Luft-luft värmepump, elradiatorer, Keddy murspis.
 • Självdrag.
 • Kommunalt vatten, kommunalt avlopp.

Tv och bredband

TV: Antenn.
Bredband: Fiber.

Tomt

Enastående vackert upparbetad trädgårdstomt med rabatter, stensatta uteplatser, murar samt trädäck- och trappor som integrerats fint i stensatta partier.

Bilplats och övriga byggnader

Parkeringsmöjlighet för 3-4 bilar. Gäststuga om 23 m² (2 rum och hall, handfat med varmt och kallt vatten), gäststuga om ca 10 m², cykelförråd, växthus, tre mindre förrådsbodar. Lekstuga.

Övrigt

ULEBERGSHAMN:
I Ulebergshamn finns två fina badställen med stegar ner i vattnet, en vid samhällsbryggan - morgondopp ca 8-10 min från fastigheten - och en längst ute på Vindeklätten. Det finns också tre stora kommunala bryggor och flera privata där det kan finnas goda möjligheter till båtplats (möjlighet till båtplats är dock ingenting som varken säljaren eller mäklaren kan utlova, utan måste undersökas på egen hand, av de intresserade).

Måndag till onsdag kan man köpa räkor från fiskebåten Vikefjord när den kommer in runt femtiden på eftermiddagen. All övrig samhällsservice finns i Hunnebostrand, dit tar det ca 20 minuter att gå (snabbaste vägen). Det finns även en mycket fin strandpromenad med skulpturpark, mellan Ulebergshamn och Hunnebostrand (Hunnebo).

HUNNEBOSTRAND:
Pittoreska Hunnebostrand är känd för sina många populära restauranger: Bella Gästis (året runt-öppet), Perssons på Kajen, Hummerakademien, Olgas Bistro, Kanten mfl. Här finns COOP, fiskaffär, diverse butiker, bibliotek, biograf mm.

I Hunnebo finns två fina badplatser: på Sankt Görans ö samt i Hästedalen - med ett välbesökt hopptorn. För dig som vill njuta av båtliv finns Gästhamnen med sina ca 200 platser, skyddad från vind och välrenommerad för sin goda service (bl a båtuthyrning, båtmack osv).

Golfintresserad? Sotenäs golfklubb med sin fina, utmanande bana ligger ca 10 min bort, i Hunnebo finns även populär seglarklubb och tennisklubb. Till Smögen tar du dig på ca 10 min med bil, det är även nära till Soteleden och Nordens Ark. Endast 13 mil från Göteborg. På besök från Norge? Från Hunnebostrand är det ca 95 km till Svinesund (norska gränsen).

ALLMÄNT
Uppgifter om fastigheten härrör huvudsakligen från säljaren och kontrolleras av fastighetsmäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta.

Planlösningar: viss avvikelse mellan planlösningar/disposition av utrymmen och verkliga förhållanden kan förekomma. Säljaren upplyser: två mått på bygglovsritningen stämmer inte med verkligheten - burspråket mot köksträdgården är 80 cm djupt (ej 60 cm), burspråket vid diskplatsen är 110 cm djupt (ej 90 cm).

Behöver du hjälp att beräkna de kommande boendekostnaderna - ansvarig mäklare erbjuder sig att upprätta en skriftlig boendekostnadskalkyl.

Var vänlig och respektera säljarens önskemål om att boka tid med oss för visning.

BUDGIVNING
Öppen budgivning tillämpas. Det innebär att du som spekulant lämnar ditt bud till den ansvarige fastighetsmäklaren, som löpande redovisar det högsta budet till säljaren. Vid kontraktsskrivningen lämnas budgivningslistan med namn, telefonnummer, bud och tidpunkt till köpare och säljare.

Säljaren har alltid fri prövningsrätt och behöver inte sälja till den som lagt det högsta budet. Innan köpekontraktet är undertecknat av bägge parter har inget bindande avtal träffats. Om någon spekulant lämnar ett bud efter avslutad budgivning, men innan köpekontraktet undertecknats, är mäklaren skyldig att framföra detta bud till säljaren, som tar ställning till om budet skall beaktas.

Film

Bilder

Ulebergsvägen 44 - välkommen!  

Flera huskroppar: på bilden syns huset och gästhusen  

 

Flygfoto  

 

Här syns tomten i sin helhet. Gångarna bakom fastigheten hålls öppna genom säljarens omsorg  

Vacker smidesgrind och stenkantad gång till huset  

Parkering med plats för ett flertal bilar  

Den stenkantade gången till huset. Vi passerar cykelförrådet t h (ej på bild))  

Huset och det större gästhuset  

Annan vinkel. Den pittoreska uteduschen med bambuvägg syns till vänster, i förgrunden, på bild  

Fasaden mot fruktträdgården och parkeringen, med sin gedigna granitfot och utsökt vackra fönster  

Huset och det gröna gästhuset  

 

Enastående vackra originalpardörrar på vid gavel - välkommen in!  

Vy från hallen mot skolsalen. Dörren till köket till höger, på bild  

Hallen, annan vinkel - mot ingången  

Plats för avhängning i hallen - och ett praktiskt förrådsutrymme under trappan  

Den magnifika f d skolsalen med otroligt vackra fönster  

En vacker, i interiörsammanhang ovanlig kombination av liggande och stående pärlspont på väggarna  

 

Det gamla skolskåpet - med nyare innehåll  

 

 

Fungerande Keddy murspis. Vy mot hallen och köket  

Rundgående planlösning: från hallen nås salen, från salen köket och från köket - hallen  

Från hallen mot köket. Kinnekullekalksten på både diskbänken och köksön  

Det ena burspråket med diskbänk och utgång till stenlagd matplats med eftermiddagssol  

Matplatsen med en utomordentligt vacker stensättning har ett skjutbart tygtak  

Vy mot det större gästhuset  

Ogenerad baksida, angränsande till naturområde  

Köket: lika vackert som funktionellt  

 

På kortsidan av köksön sitter handgjort kakel (av keramiker Mari Pårup)  

Burspråket har utgång till köksträdgården och frukostuteplatsen - vardagslyx...  

Så ser burspråket ut, från utsidan  

Köksträdgården. Uteköket syns i bakgrunden  

Frukostuteplats med trädäck  

Helkaklat badrum med dusch, på nedre plan  

Trappan - lika snygg som skön  

Mycket vackra profiler (trappsteg och fönsterfoder)  

 

Övervåningens hall med platsbyggda skåp  

Till höger från hallen ligger tvättrummet - tvättmaskinen gömmer sig bakom draperiet  

Kattvinden i anslutning till tvättrummet är delad i två: en garderob och ett rymligt förråd  

Förråd - eller varför inte en barnkammare?  

Utgång till balkong  

Balkongen har ett utmärkt solläge  

Vy från balkongen mot det större gästhuset  

... och mot den bedårande söta lekstugan  

Annan vinkel - mot det mindre (gröna) gästhuset  

 

Vy från tvättrummet mot TV-rum/bibliotek  

TV-rum/bibliotek. Härifrån nås övervåningens stora sovrum  

Det stora sovrummet  

F d kattvind - numera en mycket charmig barnkammare  

Från TV-rummet nås både det stora sovrummet och övervåningens hall. Badrum t v i hallen  

Från hallen kommer man upp på vinden (används för förvaring, ej ståhöjd)  

Övervåningens badrum med kaklad duschhörna och pärlspont på väggarna  

Vy mot arbetsrummet och kammaren i anslutning till detsamma  

Ute igen. Dörren till källaren  

Rymlig källare med flera avdelningar under (del av) huset. Det finns även en krypgrund  

Vy mot det större gästhuset  

Gästhuset med sina två vackra ingångar  

En liten hall med tvättmöjlighet (varmt och kallt vatten)  

Det stora sovrummet har plats för dubbelsäng och utgång till uteplats  

 

Det finns även ett mindre sovrum, med våningssäng  

Det mindre, gröna gästhuset med de två bodarna. Lägg märke till stensättningen - läckert!  

Gröna gästhuset, interiör  

Dito  

Två mycket praktiska bodar (oisolerade)  

Värdens sötaste lekstuga. Genvägen till Hunnebo och till badställen tar man härifrån  

Lekstugan med alla - in- och utvändiga - faciliteter...  

Lekstugans baksida  

Lekstuga för de stora, odlingsintresserade...  

En mycket lyckad kombination av funktionalitet och estetik - köksträdgården nås direkt från köket  

Praktisk förvaring/bod och kompostering, i anslutning till köksträdgården  

 

 

 

 

Tack för besöket - och välkommen åter!  

Fastighetskarta  

Karta

Klicka på kartan för att zooma in/ut